Postări populare

CONFERINȚĂ ECOLOGICĂ DESFĂȘURATĂ ÎN CADRUL PROIECTULUI "VOLUNTAR LA MINE ACASĂ", FINANȚAT DE COMISIA EUROPEANĂ PRIN PROGRAMUL "TINERET ÎN ACȚIUNE"

Ecologizare?! Un cuvânt considerat fără valoare în ziua de astăzi de foarte multă lume...NOI, voluntarii Asociației de Tineret ONIX, am demonstrat că putem face acest concept cunoscut. În data de 28 martie 2011, în Sala de Ședințe a Primăriei Rm. Sărat, 20 de tineri alcătuind grupul țintă al proiectului “Voluntar la mine acasă”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, la care s-au adăugat alți 30 de elevi ai școlilor râmnicene, au cooperat pentru identificarea principalelor surse ale degradării mediului dar și pentru a găsi într-un final soluții de îmbunătățire a situației mediului municipiului nostru.
            Totul a început prin alegerea echipelor, aceasta făcându-se printr-un joc coordonat de dl. Volodea Mateevici. Cei 50 de tineri au fost împărțiți în 4 grupe. Fiecărei grupe i s-a repartizat câte un subiect după cum urmează: prima grupă - principalele probleme ale orașului nostru,  a doua grupă - cauzele degradării mediului, a treia grupă - efectele acțiunii negative a omului asupra mediului, a patra grupă - soluții pentru combaterea degradării mediului. Timp de 30 minute fiecare grupă a lucrat la identificarea informațiilor aferente subiectului său de interes raportat la cele 4 acțiuni definitorii referitoare la mediul inconjurător expunând rezultatele muncii lor pe o plansă sub formă scrisă și desene. După ce fiecare grupă și-a transpus ideile pe coala de flipchart, afisând-o într-o zonă de vizibilitate maximă, echipele au stabilit un purtător de cuvânt care să transmită tuturor informațiile rezultate cu referire la tematica abordată. Și pentru ca mesajul transmis să fie unul complet, iar rezultatele activității să fie vizibile, informațiile au fost centralizate de către președintele organizației, Florin Ceparu, care odată cu anunțarea lor, le-a rescris pe o nouă foaie de flipchart, ce a fost împărțită în 4 părți, în scopul de a releva într-un mod concret cele 4 stadii caracteristice degradării mediului: problema, cauzele, efectele și soluții de îmbunătățire a situației existente.
Depășind această etapă a cumulării datelor și informațiilor specifice, de aici totul a "evadat" în discuții aprinse despre corelarea tuturor celor scrise, în final concluzia fiind următoarea: principala problemă a orașului nostru este aruncarea deșeurilor în locuri necorespunzătoare, aceasta având drept cauză dezinteresul față de mediu dar și lipsa educației. Soluțiile găsite la această problemă de către voluntarii prezenți au fost inițierea unei campanii de ecologizare și informare stradală, marcarea spațiilor verzi și producerea unor simboluri ecologice din materiale bio-degradabile.
Continuarea Conferinței ecologice a constat într-o prezentare utilizând videoproiectorul a unor imagini grăitoare caracteristice tuturor celor 5 tipuri de poluare: a mediului, solului, apei, aerului, fonică. Imaginile rulate pe pânză au fost discutate împreună cu toți cei prezenți, tinerilor oferindu-li-se exemple negative ale acțiunii omului asupra mediului, pe care tinerii le-au perceput, alături de mesajul: AȘA NU!
Urmare a acestor concluzii, cu toții am fost de acord să demarăm din proprie inițiativă o campanie de ecologizare prin care orașul nostru să fie mai curat, mai sănătos si mai plăcut. Aceasta campanie se adreseaza tuturor cetățenilor orațului, care conștientizând asupra problemelor de mediu din Rm. Sarat își vor putea aduce contribuția, cu această ocazie la reclădirea ecologică a orașului nostru.
            Prima acțiune de ecologizare din această campanie va fi demarată în data de 09.04.2011, începând cu ora 9:30. Toți cei care își doresc un mediu mai curat sunt așteptați să vină până în această oră în fața Primăriei, îmbrăcați fiind într-un tricou verde, dovadă a atitudinii față de un “prieten” ce zi cu zi ne oferă aerul ce ne ajută să trăim. Prin această acțiune vom ecologiza intrarea în oraș din Bariera Focșani precum și un parc din zona Pompieri, precum și alte zone în limita timpului și a numărului de persoane ce vor fi prezente la acțiune. Aceasta este doar prima actiune dintr-o serie mai lungă, prin care vrem să arătăm lumii că nouă ne pasă de orașul în care trăim! Dacă vrei și tu să schimbi ceva, te asteptăm cu drag alături de noi.
Motto-ul nostru este: "O NATURA CURATĂ , SUFLETE SALVATE!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Youth in Action

Youth in Action