Postări populare

“VOLUNTAR LA MINE ACASĂ” – DISEMINARE SPECIALĂ and REMEMBER


Proiectul
“Voluntar la mine acasăîși trăiește ultimele momente de “glorie” pe scena mișcării voluntariatului râmnicean. După ce la runda 01 septembrie 2010, am avut marea bucurie de a afla de câștigarea primului proiect de tineret finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune” al A.T. ONIX, odată cu trecerea timpului activitățile ce au fost desfășurate ne-au făcut să ne gândim poate pentru o perioadă prea scurtă de timp, la bucuria pe care am simți-o în situația în care realitatea specifică proiectului condus de principiile toleranței, egalității, nediscriminării, incluziunii sociale totale, ar corespunde realității faptice a zilelor noastre, una plină de probleme și necesități.
Începând la data de 10 decembrie 2010, una de referință în istoria organizației, proiectul a adus în discuție tematici de o importanță deosebită atât la nivel local, național cât și european: problema includerii persoanelor cu posibilități reduse, copii dezavantajați, bătrâni izolați în azile, a fost prima din tematicile abordate, căreia am încercat a-i aduce ameliorare prin intermediul acțiunilor desfășurate în lunile martie și aprilie 2011.
  Includerea copiilor dezavantajați, fără părinți, ori confruntându-se cu alte probleme am abordat-o de asemenea prina acțiuni tematice în lunile martie și aprilie, în urma socializării dintre copii și tineri reieșind adevărate prietenii ce sunt păstrate și astăzi și care vor fi, cu certitudine, valorificate și în viitoare inițiative. Atenția acordată copiilor, bucuria pe care o poți vedea în ochii lor, reprezintă cele mai frumoase lucruri din viața fiecărui om. Inițiativa noastră, una de provocare la viață și inițiativă a adus în prim plan un spirit tineresc desăvârșit al grupului țintă, fapt ce i-a ajutat pe tineri, să dobândească, cu adevărat, o serie de competențe, pe care la nivelul comunității locale, nicio altă formă de implicare nu i le-ar fi putut oferi.
Componenta socială, așa cum am numit-o noi în proiect a avut ca activitate de finalitate o Conferință socială desfășurată în data de 22 aprilie 2011 în Sala de ședințe a Primăriei Mun. Rm. Sărat, în cadrul căreia tinerii au concluzionat asupra importanței activităților derulate, discutând și reamintindu-și despre implicarea particularizată a fiecăruia pe perioada implementării efective.
O altă componentă a proiectului derulată în primele două luni propriu-zise de implementare a fost aceea de socializare, prin derularea unor acțiuni de atragere de noi voluntari ce s-au desfășurat atât în zona centrală a orașului, cât și în școli și licee.
Ultima componentă tematică, cea de mediu a fost deschisă cu ajutorul unei “Conferințe ecologice” în data de 28 martie 2011, când tinerii au discutat despre situația actuală de mediu și totodată despre soluțiile de îmbunătățire a acesteia. Luna mai, a fost condusă de campania “Toți pentru natură”, ce s-a finalizat prin crearea în data de 28 mai 2011 a “Lumii ECO”, un cartier alcătuit din căsuțe de care micii râmniceni au avut posibilitatea de a se bucura pe parcursul unei întregi zile. Acțiunea a urmat activităților ecologice din localitatea Podgoria, acolo unde tinerii au putut, de asemenea, să petreacă împreună o minunată seară, ce a deschis porțile unor noi prietenii precum și a unor discuții tematice deosebit de importante.
Nu putem finaliza însă proiectul fără a aminti și importanța pe care diseminarea specială a informațiilor o are în transmiterea corectă a ideilor rezultate din proiect. În acest sens, pentru o bună informare, a fost derulată o campanie de diseminare specială ce a constat în distribuirea de almanahuri, DVD-uri și alte materiale informative.
De asemenea a fost organizată și o conferință de mediu cu participarea reprezentanților administrației publice locale în cadrul căreia au fost trasate liniile implementării unor politici de mediu la nivel comunitar în vederea îmbunătățirii situației existente. Acțiunile specifice au continuat cu derularea unui “Marș ECO”, pornind din zona centrală a orașului, înarmați cu materiale informative și pancarte, în cadrul căreia un număr important de tineri au transmis cetățenilor mesaje pro – ecologice. Specific proiectului a fost și crearea unui grup de discuție forum pe Facebook, ce a funcționat pe întreaga perioadă a implementării, acolo unde tinerii au colaborat, comunicat și concluzionat statistic asupra reușitei proiectului de față.
Proiectul “Voluntar la mine acasă”, la momentul său de final dorește a transmite un mesaj civic tuturor cetățenilor municipiului Rm. Sărat, amintind faptul că din acestă clipă este necesar cu adevărat să fim cu toții voluntari orașului nostru, mediului înconjurător, dătător de viață, spațiului în care trăim și pe care cu siguranță ni-l dorim a fi un lăcaș perfect pentru noi și familiile noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Youth in Action

Youth in Action