Postări populare

“VOLUNTAR LA MINE ACASĂ” Proiect al Asociației de Tineret “ONIX”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, Măsura 1.2. “Inițiative ale tinerilor”

După ce în lunile martie și aprilie ale acestui an, activitățile proiectului au vizat latura de includere a tinerilor cu posibilități reduse precum și ajutorarea bătrânilor, luna mai, ultima de implementare efectivă, a adus în discuție ce-a de-a treia componentă tematică a proiectului și anume, cea ecologică. Prima dintre acțiunile desfășurate a avut loc în localitatea Pleșești, com. Podgoria, în perioada 14 – 15 mai.
Acțiunile derulate au constat în: ecologizări, seară de socializare, foc de tabără, cântec, dar și aspecte practice, gospodărești precum: montarea corturilor, pregătirea meselor, spălatul vaselor, pregătirea și întreținerea focului de tabără, respectându-se normele de protecție împotriva incendiilor. Inițiativa dezvoltată prin acest proiect vine în întâmpinarea problemelor de mediu cu care societatea actuală se confruntă. Numărul deosebit de ridicat al persoanelor care urmare a activităților de petrecere a timpului liber, de weekend, la pădure, atrage după sine o cantitate considerabilă de deșeuri poluante aruncate la voia întâmplării.
Este motivul pentru care cei 20 de voluntari au luat inițiativa de a curăța zona afectată, dând astfel dovada faptului că lor de pasă de mediu, voluntariatul reprezentând soluția ideală pentru menținerea acestuia la standardele normale. Totodată, privind către celălalt obiectiv al activității, acela de promovare a unei socializări active, în cadrul activităților de seară tematice, precum și pe întreaga perioadă a acțiunii, tinerii au schimbat continuu impresii, au colaborat, abordând totodată cu responsabilitate sarcinile tematice impuse prin proiect.
Competențele dobândite, urmare a implicării lor îi face cu siguranță mai păsători față de problemele de mediu, mai conștienți de importanța protejării lui, continuitatea acestei acțiuni la nivelul comunității locale din care provin tinerii, în particular, precum și la nivel național, fiind condiția autoimpusă, ca rezultatele obținute să beneficieze de o multiplicare adecvată încununată de obținerea unor modele comportamentale pro-ecologice.
În atingerea acestor deziderate vine și o altă acțiunii specifică tematicii acestei lumi, ce s-a desfășurat în data de 28 mai în Parcul Central al Mun. Rm. Sărat, într-o frumoasă zi sâmbătă în care, sub asistența unui număr mare de copii și părinți, tinerii voluntari râmniceni, componenți ai echipei de implementare a proiectului au reușit pe parcursul unei întregi zile să atragă atragă atenția publicului prezent prin efortul lor de creare a unui mediu ecologic denumit “LUMEA ECO”. Conlucrând laolaltă cu tineri curioși și dornici de a-și aduce aportul lor de realizarea activităților, tinerii și-au demonstrat calitățile lor artistice creând după un efort de aproximativ 4 ore un cartier de căsuțe contruit din carton, plastic, obținute ca urmare a unei actțiuni de ecologizare derulate în dimineața zilei atât în Parcul central, Parcul “9 luni”, zona centrală a municipiului, cât și în locațiile învecinate.
Obiectivele acestei acțiuni au fost: creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din mun. Rm. Sărat asupra protejării mediului înconjurător și promovarea acțiunilor de voluntariat în vederea îndeplinirii acestui deziderat. Rezultatele obținute, surprinse în mod grăitor prin fotografii relevante, conturează imaginea unui proiect total pro – ecologic, în urma căruia, actorii principal, în speță tinerii, să poată transpune și transmite din experiența lor, tranformând-o într-o practică comunitară de urmat.
Perioada imediat următoare este dedicată promovării rezultatelotr proiectului, în acest sens, fiind deja începută o campanie publică, derulată prin apariții de presă, materiale informative, acțiunea culminând prin desfășurarea unui „Marș Eco” cu participarea echipei de proiect, precum și a altor tineri din comunitatea locală, eveneimentul având totodată rolul de a consemna importanța pe care tinerii o acordă protejării mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Youth in Action

Youth in Action